Thursday, September 27, 2007

historically proven as the best course of action in a crisis: DENY EVERYTHING

2 comments:

Anonymous said...

1. Η Μπιενάλε της Αθήνας είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία εδώ και δύο χρόνια παλεύει με ακατάπαυστη εργασία να διοργανώσει μια έκθεση που πιστεύουμε ότι έχει να προσφέρει πολλά στην ανάπτυξη και στην ανατροφοδότηση της τέχνης στην Αθήνα. Πρόκειται για νέο φορέα, ο οποίος δεν συνδέεται με κανέναν που διοργάνωσε τίποτα παρόμοιο στο παρελθόν.

2. Η Μπιενάλε προσελκύει χορηγίες τις οποίες χρησιμοποιεί μαζί με τα έσοδά της από τα εισιτήρια για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της. Ο προϋπολογισμός της δαπανάται εξ ολοκλήρου σε νέες παραγωγές καλλιτεχνικών έργων και στην υλοποίηση της έκθεσης, καθώς και στο ενοίκιο που χρεώνει η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων.

3. Η Μπιενάλε δεν έχει κανέναν συνδιοργανωτή. Οι επιδοτήσεις και οι αιγίδες δεν εξασφαλίζουν σε κανέναν άλλο φορέα έλεγχο επί των αποφάσεων. Η αυτοοργάνωση και η αυτονομία είναι συστατικό στοιχείο της Μπιενάλε.

4. Η Μπιενάλε της Αθήνας χρησιμοποιεί τον τίτλο “Destroy Athens” αφηγηματικά. Ουδεμία σχέση έχει με καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στην πόλη, έστω και αν υπεύθυνοι για αυτές είναι καλλιτέχνες που συμμετέχουν με άλλο έργο τους στην έκθεση. Η Μπιενάλε δεν λογοκρίνει καλλιτέχνες ούτε παρεμβαίνει στη γενικότερη πρακτική τους αλλά επιλέγει μόνον τα έργα που αυτή παρουσιάζει. Το γεγονός ότι η “Destroy Athens” περικλείεται σε έναν εκθεσιακό χώρο και διαρθρώνεται αφηγηματικά πιστεύουμε ότι δηλώνει τις αποστάσεις που παίρνει η συγκεκριμένη έκθεση από οποιαδήποτε “ακτιβιστική” χρήση της τέχνης.

5. Η Μπιενάλε δεν διοργανώνει το Remap KM. Το Remap KM είναι ανεξάρτητη διοργάνωση η οποία πραγματοποιείται το ίδιο χρονικό διάστημα. Η Μπιενάλε της Αθήνας ουδεμία σχέση έχει με ισχυρισμούς περί “ψυχογεωγραφίας”. Η Μπιενάλε δεν συμμετείχε στην διοργάνωση του Remap KM, δεν το χρηματοδοτεί ούτε συνέβαλε στη διαμόρφωση της εννοιολογικής θέσης του. Η Μπιενάλε της Αθήνας συνεργάζεται με το Remap KM στα εξής δύο σημεία: Πρώτον, της παραχώρησε έναν χώρο και διευκόλυνε την παραχώρηση ενός ακόμη, όπου η Μπιενάλε παρουσιάζει δύο παράλληλες εκθέσεις, καθώς και έναν τρίτο χώρο για τη διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων. Δεύτερον, η Μπιενάλε το επικοινωνεί ως καλλιτεχνικό γεγονός που συμβαίνει στην Αθήνα αυτή την εποχή, όπως κάνει και με πολλά άλλα.

6. Η Μπιενάλε ουδεμία σχέση έχει με αναπλάσεις περιοχών, οικιστική ανάπτυξη, εκδιώξεις μεταναστών, κλείσιμο καταλήψεων κλπ. Η Μπιενάλε διοργανώνει εκθέσεις και εκδίδει βιβλία. Μπορεί να διαφωνεί κανείς με το περιεχόμενό τους, όμως οποιαδήποτε υπόνοια εμπλοκής της Μπιενάλε σε επιχειρηματικές δραστηριότητες ή κερδοσκοπικές ενέργειες είναι απολύτως αστήρικτη και εμπίπτει στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας που διευκολύνει τις εύκολες κρίσεις.

7. Η Μπιενάλε ουδέποτε υποστήριξε ότι κάνει ακτιβισμό, κάτι που αντίκειται ούτως ή άλλως στις αντιλήψεις της περί τέχνης. Η πολιτική, από την άλλη, με την ευρύτερη έννοια, είναι αντικείμενο της έκθεσης και οι επιμελητές της διεκδικούν το δικαίωμα να στοχάζονται επ’ αυτού με τον τρόπο που αυτοί θεωρούν δημιουργικό και χρήσιμο.

Φιλικά,

Τα τρία μέλη της Μπιενάλε της Αθήνας Αστικής Μη-Κερδοσκοπικής Εταιρείας

Ξένια Καλπακτσόγλου, Poka-Yio, Αυγουστίνος Ζενάκος

Anonymous said...

Απλή και αθώα απορία, που περιμένει απάντηση (από τους ΧΥΖ και μόνο): Στο σήμα της έκθεσης Remap υπάρχει λογότυπο ολόιδιο με εκείνο ενός εκ των Μεγάλων Χορηγών της έκθεσης Destroy Athens ή κάνω εγώ λάθος? Σε περίπτωση που δεν κάνω λάθος, μήπως αυτό θα έπρεπε να αποτελεί το 3ο σκέλος της 5ης παραγράφου του σχολίου σας?

Ευχαριστώ